Gilden

Welkom in de Gildenhal. Prometheus kent maar liefst 63 gilden!

Als je lid bent van Prometheus kun je zien wie de praeses van een gilde is door in te loggen. Ook kun je dan op de namen van deze praesides klikken voor hun contactgegevens.


A Guild of Ice and Fire

Valar Morghulis. Alle mensen dienen te sterven - maar niet voordat zij hebben kennisgemaakt met de wondere fantasiewereld van George R.R. Martin! Dit gilde houdt zich bezig met de boekenreeks "A Song of Ice and Fire" en de daarop gebaseerde tv-serie "Game of Thrones". (HBO heeft evident een hekel aan lidwoorden.) Niet alleen bespreken we de boeken, de serie en diverse doorwrochte theorieën die fans hebben bedacht, ook spelen we in Westeros gesitueerde bord- en computerspelletjes. Dit alles met thee, koekje en de gepatenteerde Prometheaanse gezelligheid. Dus ben jij een groot fan, wil je een nieuwe liefhebberij ontdekken of tracht je al een tijdje uit te vinden wat een "Cersei" is - word dan vooral lid! N.B. Bij elke bijeenkomst kijken we wie tot waar gelezen/gekeken heeft zodat zeker wordt gesteld dat iedereen zijn eigen weg door de series kan vinden.

Alcoholicagilde

Alcoholica is er puur voor de gezelligheid! Je mag tijdens de borrel gerust over cultuur praten, maar alleen als je het gezellig doet. Iedereen is welkom op een alcoholicaborrel, als iedereen wat te eten of te drinken meeneemt en er een leuke avond van maakt. Activiteiten: Maandelijks

Animegilde

Het Animegilde houdt zich vooral bezig met anime, oftewel Japanse animatie - maar eigenlijk houden we wel van alles wat met Japan te maken heeft! Het gilde organiseert vier soorten activiteiten. Op kijkavonden kijken we films of series, vaak rondom een bepaald thema: bijvoorbeeld horror met Halloween of liefde met Valentijnsdag. We gaan verder meerdere keren per jaar naar filmfestivals die Japanse (animatie)films tonen, zoals Camera Japan, IFFR, Imagine en Cinemasia. Daarnaast zijn er uitjes, bijvoorbeeld naar musea (zoals het Sieboldhuis, Museum Volkenkunde of het Wereldmuseum) of animeconventies (zoals Nishicon, Tsunacon en Animecon). En als laatste doen we soms dingen met andere gilden, zoals Japanse snoepjes uitproberen met het Smulbakkersgilde, of Pokémon kijken en spelen met het Gamegilde.

Antroposofisch Gilde

Ik zie rond in de Wereld, waarin de Zon Haar licht zendt! Welkom bij het Antroposofisch Gilde! Wij proberen in dit gilde onze Lichtwezens te vinden doormiddel van de meest beruchte Antroposofische activiteiten, zoals euritmie, kabouters zoeken, het leren en analyseren van spreuken en het zoeken naar de Heilige Graal. Als je lid wilt worden zorg dan dat je melktanden gewisseld zijn! Het gilde opent zich voor alle liefhebbers, geïnteresseerden, kabouters en Engelen. De Godesgeest Hij weeft!

Artikel 269 Sv

Artikel 269 van het Wetboek van Strafvordering bepaalt dat alle strafzaken (uitzonderingen daargelaten) openbaar zijn. Dit is geen dode letter: het is bijna altijd mogelijk om een strafzaak bij te wonen. Dit gilde bestaat precies om dat te doen! Het bezoeken van deze zaken is een goede manier om meer te leren over het Nederlands rechtssysteem. Daarnaast ga je altijd naar huis met een goed verhaal, want het dramagehalte in de gemiddelde strafzaak kan tot grote hoogtes stijgen. Wellicht zullen we in de toekomst ook de Hoge Raad in Den Haag bezoeken, waar in Nederland het hoogste recht gesproken wordt.

Bioscoopgilde

Hallo film-minnende Prometheaan! Ben jij ook te ongeduldig om de DVD af te wachten, maar te edelmoedig om te downloaden? Krijg je niemand mee naar die enigszins infantiele animatiefilm/alweer het zevende deel van je favoriete actiereeks/die drie uur durende Tsjechische arthouse film zonder dialoog? Zit je graag twee uur in een donkere ruimte zonder ook maar een woord te wisselen? Sluit je aan bij het Bioscoopgilde, wat er naar streeft eens per maand een (bij voorkeur democratisch verkozen!) bioscoopfilm te bezoeken in Leiden of omstreken! Na afloop van de film is er uiteraard ruimte voor vurige discussie.

Boekenfestijngilde

Ben je op zoek naar een goed boek en is er nog (net) genoeg ruimte voor in je boekenkast? Ga dan mee en bezoek met ons het Boekenfestijn! Je komt er gratis in en je vertrekt met armenvol goedkope eerste- of tweedehands boeken in alle soorten en maten; een walhalla voor boekfanaten. Het gilde bezoekt deze beurs twee keer per jaar: in september gaan we naar Utrecht en in januari naar Rotterdam. (Meld je ook aan op de website van het Boekenfestijn zelf. Zo ontvang je vlak voor de volgende beurs een bon voor een gratis boek!) Elke eerste zondag van augustus is er in Deventer een gigantische boekenmarkt; een van de grootste van heel Europa zelfs! Als Boekenfestijn-gilde is dit natuurlijk the place to be! Activiteiten: 2-3 per jaar.

Breakfast-at-the-Hema-gilde

Wist je dat het nummer 'Breakfast at Tiffany's' een leuk nummer is? Wist je dat het een leuk nummer blijft, ook als je 'Tiffany's' vervangt met 'the Hema'? Wist je dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Twijfel niet en word lid van dit gilde waarin we, shock shock, gezellig gaan ontbijten bij de Hema (voor maar een euro!).

Cabaretgilde

Lachen is gezond en daarom komen we samen om te genieten van het allerbeste vaderlandse cabaret. We doen dit voornamelijk bij de praeses thuis, maar één keer per jaar naar het schouwburg is natuurlijk niet uitgesloten. Als je van cabaret houdt en graag meer wilt zien dan wat Netflix heeft te bieden, of als je gewoon lekker wilt lachen, wordt dan lid van het cabaretgilde!

Café Politique

Politiek. Het is altijd in beweging, er is altijd wel wat aan de hand en het is eigenlijk nooit saai. Van het Prometheaanse Bestuurshonk tot de Haagse achterkamertjes en van het Witte Huis tot de vertrekken van de Verenigde Naties, politiek zit in alle gaten en poriën van onze knusse aardbol. Het Café Politique is simpelweg bedoeld om over zowel binnenlandse als buitenlandse politiek te discussiëren. Ben jij geïnteresseerd in de politiek, lid van een politieke partij, een idealist, een wereldverbeteraar of de volgende premier van de polder? Doe dan gezellig mee!

Chocoladegilde

Dit gilde houdt zich, vanzelfsprekend, bezig met chocolade-gerelateerde activiteiten. Het goddelijke goedje, gemaakt van cacaobonen, kent vele, overheerlijke toepassingen die we met dit gilde een voor een ontdekken. Heb je zin om mee te gaan op deze verrukkelijke ontdekkingsreis?

Digitaal Vakantiegilde

Leven met een studentenbudget in het digitale tijdperk is makkelijker dan je denkt! Heb jij namelijk ook altijd al naar een willekeurig dorpje in de Amazone of een verlaten straat in Namibië willen gaan? Of naar het exotische Aleppo, maar vind je dat te gevaarlijk? Word dan lid van het Digitaal Vakantiegilde! We zullen via Google Streetview en flightsimulators de wereld verkennen, onder het genot van lokale versnaperingen!

Disneygilde

In de afgelopen jaren zijn we onder andere naar een Pixar-tentoonstelling geweest en hebben we Disney-Triviant gespeeld. Maar onze grootste bezigheid is natuurlijk het kijken van Disneyfilms en -filmpjes, of dat nou Fantasia is, of The Lion King 1½, of Steamboat Willie. Meestal kijken we rondom een thema, zoals Honden (A Goofy Movie, The Fox and the Hound); Prinsessen (Snow White, The Princess and the Frog); of Knaagdieren (Rescue Rangers, Basil the Great Mouse Detective). Eens in de zoveel tijd gezellig een Disneyfilm kijken - wie droomt er niet van?

Dumbledore's Army

Alohomora! Wacht jij ook nog steeds elk jaar op je brief voor Hogwarts? Sluit je dan aan bij Dumbledore’s Army! We zullen boterbierborrels houden, de boeken lezen (of het nou voor de eerste of de 20e keer is) en aansluitend de films kijken en natuurlijk (nog een keer) naar Fantastic Beasts (en de sequels) gaan. Verder willen we naar de volgende Harry Potter in concert en hebben we ideeën voor DIY's. We zijn al naar de pop-up book store in Utrecht gegaan en hebben de expo bezocht! Van muggle tot tovenaar, iedereen is welkom en ideeën van leden zijn natuurlijk altijd fijn.

Fantasielandengilde

Het Fantasielandengilde is een gilde dat, je raadt het al, fantasielanden schept. Wat er met die fantasielanden moet gebeuren is geheel aan de leden om te bepalen. De mogelijkheden gaan zo ver als de fantasie van de leden reikt! Momenteel zijn we bezig om via worldbuilding ons eigen fantasieland verder tot leven te wekken en schrijven we vanuit een p.o.v. perspectief van zelfgeschapen karakters een doorschrijfverhaal dat zich - vanzelfsprekend - in ons eigen fantasieland afspeelt. Taman Vult !

Feministisch gilde

Omdat het de 21ste eeuw is! Omdat er soms hele nare dingen gebeuren! Omdat we ook super blij kunnen worden van goede ontwikkelingen! Omdat feminisme voor iedereen is! Omdat alles beter wordt van gelijkheid! Het feministische gilde zal zich verdiepen in het feministische gedachtegoed. We zullen films kijken, boeken lezen, evenementen bezoeken en discussie-avonden houden. Iedereen is welkom, want feminisme is er voor iedereen!

Filmmakersgilde

Wij maken films.

Filologiegilde

Om de week komen we bijeen om samen onder het genot van een kopje thee teksten in (oude) talen te lezen en onze vaardigheden in desbetreffende talen te verbreiden. Dit houdt in lezen en eventueel ook spreken - indien we de talen voldoende machtig zijn en er animo voor is. De focus blijft echter op het lezen van teksten in bepaalde talen en het begrijpen van die talen binnen de context van hun cultuur en textuele traditie. Om te beginnen staat actief Latijn voor beginners op het programma, waarbij we kletsenderwijs leesvaardigheid opbouwen. Dit doen we met behulp van Oerberg's 'Lingua Latina per se Illustrata'. Zo is het doel uiteindelijk met z'n allen te kunnen drinken uit de Hoorn des Overvloeds van de Latijnse literatuur.

Frans Comedygilde

Parbleu! C’est la comédie française!

Historisch Gilde

Het heden: je zal d’r maar wonen. Of het nou de jaren 70 zijn, de 19e eeuw of de klassieke oudheid, dit gilde is er voor iedereen die iets verder terug willen denken dan de lezing van afgelopen woensdag, hoe interessant die ook was. Dit doen we met uitjes, zoals een bezoek aan het Muiderslot, en door historische films te kijken, bijvoorbeeld Lincoln (niet de Vampire Hunter) en El Cid (niet de introductieweek). Lijkt dit jou wel wat, of heb je zelf nog ideeën voor een historische activiteit? Word dan snel lid!

IKEA-gilde

Het IKEA-gilde is er voor iedereen die van IKEA houdt. Of je nu pas net in je kamer getrokken bent, of er al jaren woont, er is vast wel iets wat je nodig hebt of graag wilt hebben. Of misschien ben je wel ontzettend dol op D'Ame chocolade, Lingonberry jam of Zweedse koffiebroodjes ... van de Swedish Food Store. Of misschien hou je van rare knuffelbeesten, of bijzondere stoffen, of leuke posters, kaarsen, etcetera. De bedoeling is om met z'n allen naar de IKEA te gaan, natuurlijk, en daar samen lekker te shoppen. Vooraf en/of daarna eten we dan natuurlijk wat in het IKEA restaurant. Wie is er nou niet dol op Zweedse gehaktballen, en gratis koffie?

Kerstgilde

Hou jij ook van kerst? Vier jij dit ook het liefst het hele jaar door? Hang jij in september je kerstverlichting weer op? Dan is dit het gilde voor jou!! We behouden het hele jaar de kerstsfeer!

Legendarisch Gilde

Our gods wear spandex; onze superhelden zijn soms zelfd direct uit de mythologie gepukt. Sinds het begin van de mensheid hebben we elkaar legendarische verhalen verteld. Het Legendarisch gilde zet deze traditie voort. Zou jij graag méér verhalen willen kennen? Word lid! Elke bijeenkomst vertellen we verhalen rondom een ander thema, bijvoorbeeld: Afrikaanse verhalen, het Nieuwe Testament, Noorse mythologie, middeleeuwse verhalen, fabels... Deel een verhaal waarvan je vindt dat te weinig mensen het kennen, of kom luisteren naar de verhalen van andere Prometheanen!

Metalgilde

Metal up your ass! Wij zijn het enige echte metalgilde van Prometheus. We zijn er voor de metalheads, door metalheads en eigenlijk ook voor iedereen met enige interesse in metal. Onze activiteiten zullen voornamelijk bestaan uit het delen van muziek, films met betrekking tot metal, live concerten en wat we dan ook maar bedenken. Overigens voelen wij ons genoodzaakt te vermelden dat we enkel geiten offeren op verzoek. Dit behoort niet tot de standaardactiviteiten van het gilde.

Moeilijkeboekengilde

Wij lezen iedere maand een boek en bespreken het bij een van de gildeleden thuis of in een café. Laat je niet intimideren door onze pretentieuze naam, maar knoop wel in je oren dat we Echte Literatuur lezen. Activiteiten: ong. 7-10 per jaar

Moeilijkemuziekgilde

Het Moeilijkemuziekgilde komt samen om muziek te luisteren en erover te praten. Activiteiten zijn eens in de 2 maanden bij iemand thuis. Elke avond heeft een bepaald thema (suggesties voor thema's zijn welkom!), en er worden 2-3 albums geluisterd in dat thema. De focus ligt op moderne muziek, omdat er al een klassiekemuziekgilde bestaat. Wees niet geïntimideerd door de naam, je hoeft geen enkele kennis te hebben van muziektheorie of iets dergelijks, alleen enthousiasme is vereist.

Museumgilde

Het museumgilde bezoekt de leukste en interessantste musea en tentoonstellingen door heel Nederland. Afgelopen jaar zijn we naar de World Press Photo tentoonstelling in Museum Volkenkunde geweest. Ook hebben we een bezoek gebracht aan Museum Beelden aan Zee en aan een tentoonstelling over de VOC in het Nationaal Archief. Dus koop een museumkaart en word lid! (Want wat is nou cultureler dan een museum?!)

Nachtwandelgilde

Door Leiden wandelen kan ook 's nachts! Heb je al eens de Pieterskerk in het maanlicht gezien, of het Rapenburg in de mist? Eens in de paar maanden maken we met z'n allen een avond- of nachtwandeling door Leiden.

Onesiegilde

Zacht, pluizig en warm; onesies zijn sinds een aantal jaar niet meer van het straatbeeld weg te denken. Om het aantal onesiedraagaangelegenheden te vergroten, bestaat er het Onesiegilde! Naast een jaarlijks uitje naar de Primark zijn er velerlei activiteiten, met alle gezelligheid, in alle comfort. Ons motto luidt: "Een feest in je beest is een feest in je geest!"

Ontbijten-bij-een-Prometheaangilde

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Of je dit nu doet om half acht, kwart over elf of drie uur 's middags, met yoghurt, wafels of brood, eten moet je toch! Dan kan je het net zo goed doen met Prometheanen! Dit gilde komt maandelijks bij elkaar om te genieten van het ontbijt zoals de wisselende gastheer/-vrouw dat kent. Kom gerust langs in je pyjama, ochtendjas en met pantoffels aan!

Over de Datum?

Houd jij ook zo van gezelligheid, lekker eten en historische correctheid? Dan is dit gilde echt iets voor jou! Zelf historische gerechten bereiden en ze daarna gezamenlijk op te eten, wat wil je nog meer? Meld je daarom bij deze aan voor dit unieke gilde, schuif bij ons aan en.... Eat like your ancestors did!

Poëziegilde

Het poëziegilde behandelt poëzie in al haar verschijningen: van Leidse muurgedichten tot prozagedichten tot spoken word. Enig verstand van poëzie is niet vereist, enthousiasme wel!

Pridegilde

Het Pride gilde is all about LHBTQIA+ pride! Behoor jij tot de trotste queer familie of ben je gewoon geïnteresseerd in de LHBT+ cultuur? Het Pride Gilde komt vrijwel maandelijks bijeen, voornamelijk om een zo divers mogelijk scala aan verschillende genres LHBT+ films te bekijken. Daarnaast bezoeken we af en toe tentoonstellingen, toneelstukken, de bios, en Pride parades. Er is ook mogelijkheid tot discussie avonden, en we hebben tevens een actieve discussiegroep op facebook, waarin we het laatste LHBT+ nieuws bespreken. Initiatieven van leden voor activiteiten moedigen we van harte aan! Wij streven naar inclusiviteit en diversiteit.

Prometunes

Wat is er gezelliger dan met andere Prometheanen muziek maken? Prometunes is er voor iedereen: of je nu samen liedjes wilt spelen of schrijven, nog nooit iets met muziek hebt gedaan maar in goed gezelschap een instrument wilt uitvogelen of wanneer je gewoon gezellig naar het geklooi wilt komen luisteren - iedereen is welkom! Laat ons dit nogmaals benadrukken, je niveau is irrelevant en elk instrument is welkom. Neem trouwens gerust je eigen instrument mee, maar als dat niet lukt kunnen de aanwezige instrumenten uiteraard gedeeld worden. Activiteiten: 4-5 per jaar

Rooksignalengilde

Heb je geen Facebook, maar wil je wel alle ludieke berichten, oproepen en gildeactiviteiten doorkrijgen? Word lid van dit gilde! Alle facebookberichten van de facebookpagina worden klakkeloos overgenomen en per mail aan je verstuurd! Zo kan je ook zonder Facebook meedoen aan Hemaontbijtjes, parkpicknicks en ad-hoc opera.

Schrijversgilde

Zit jij ook met verhalen in je hoofd die er maar niet uitkomen omdat je ergens vast zit? Of komt het er gewoon niet van, dat schrijven, omdat niemand je aanmoedigt door te gaan? Of wil je wel schrijven, maar weet je niet waarover? Het Schrijversgilde biedt hiervoor twee oplossingen: een tweewekelijks Schrijfmomentje, waarop je kritiek kunt vragen (als je dat wilt) of gewoon kunt schrijven, en tweemaandelijkse Tussendoortjes, waarop we aan de hand van schrijfopdrachtjes korte scènes schrijven. Je kunt elke keer komen of maar heel af en toe; je kunt je stukjes aan anderen laten zien of je kunt alles voor jezelf houden -- dat is aan jou. Zolang er maar geschreven wordt!

Sherlockgilde

Van alle Britse detectives is Sherlock Holmes waarschijnlijk toch wel de bekendste. Dit gilde is dan ook bedoeld voor iedereen die fan is van, of geïnteresseerd is in, of eigenlijk niet zo veel weet maar wel graag zou willen weten van, Sherlock Holmes. Naast de vele verhalen van Sir Arthur Conan Doyle zijn er natuurlijk ook talloze films en tv-series gemaakt die gebaseerd zijn op deze verhalen. Genoeg dus om ons mee te vermaken!

Smulbakkersgilde

Het smulbakkersgilde richt zich op de pretentieloze bereiding van lekkernijen. Denk aan allerlei zalige zoetigheden als ambachtelijke appeltaarten, suizende soezen of bruingebakken brownies. Hierbij gaan bakplezier en het genoeglijk oppeuzelen van de eigen gemaakte creaties hand in hand. Dus houd je van experimenteren met de koksmuts op en de deegroller in de hand, en bovendien van het gezellig opeten van creaties, word dan vooral lid.

Spelletjesgilde

Altijd al verslaafd geweest aan bordspellen en kaartspellen? Of vind je het gewoon leuk om wat vaker spelletjes te spelen? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Bij het spelletjesgilde gaan we nieuwe, oude, bekende, onbekende, lange en korte spellen spelen. Iedere maand komt het gilde bijeen bij iemand thuis, in spelletjescafé de Gravin of bij spellenwinkel de Tafelridder.

Sportgilde

Student zijn is natuurlijk hartstikke leuk, de gevolgen van de bijbehorende late borrels en midnight snacks vaak wat minder... Wil jij toch een beetje fit (proberen te) blijven? Daarvoor is er het sportgilde! In onze Facebookgroep kun je afspreken om samen met anderen te gaan sporten, want samen is natuurlijk leuker dan alleen. Verder willen we graag nieuwe sporten uitproberen met de leden die daar zin in hebben. Heb jij zelf zo'n sport die je altijd al had willen proberen? Laat het ons vooral weten!

Taalgilde

Houd jij ook zo van taal en alles wat met taal te maken heeft? Vind je het Nederlands interessant of weet je juist alles over het Tochaars B? Word dan lid van het Taalgilde!

Tabletop-Roleplaygilde

RPG's op de computer zijn leuk, maar wil jij nou eindelijk eens een keer een spel spelen waarin je echt vrij bent om te doen wat je wilt, en de frase 'play it your way' daadwerkelijk klopt? Word dan lid bij het Tabletop-Roleplaygilde! Klassiekers als Dungeons and Dragons en World of Darkness zullen uiteraard langskomen, maar af en toe kunnen we ook uitstapjes maken naar wat minder bekende spellen. Het is de bedoeling eens in de zoveel tijd een dag wat te spelen, of, als er animo voor is, gedurende een korte tijd een paar keer.

Tekengilde

Het tekengilde komt samen om (je raadt het niet) te tekenen. Soms werken we rond een opdracht of een bepaald thema, soms maken we gewoon maar wat. Het maakt niet uit hoe goed je bent - iedereen maakt wel eens dingen die hij of zij niet mooi vindt - maar het gaat om de ontspanning en de creativiteit. Bij dit gilde is het overigens ook helemaal oke om zelf activiteiten aan te dragen en zelf de anderen eens in jouw kamer uit te nodigen om samen tot nieuwe creatieve hoogtepunten te komen. Cultuur kleurt het leven!

The Voice of Prometheus

Heb jij het ook zo gehad met al die saaie talentenjachten op TV? Wil je liever mensen zien die echt wat kunnen? En houd je van vage dorpen bezoeken? Dan is The Voice of Prometheus het gilde voor jou! We zullen The Voice wedstrijden bezoeken. The Voice of Holland, vraag je je af? Nee, iew, zo mainstream zijn we niet. Nee, we gaan op zoek naar het lokale rauwe talent. The Voice of Flevoland, The Voice of Geldermalsen, en hopelijk The Voice of Urk. Ga mee in ons muzikale avontuur langs vreemde plekken, en kom genieten van knock-off zangcompetities op rare pleinen in volksbuurten.

Theegilde

Thee is na water de populairste dorstlesser op aarde en heeft een rijke historie. Thee kan heel simpel zijn, maar ook verrassend, spannend of ronduit vreemd. Ben je al fervent theedrinker, of intimideert de wereld van thee buiten de Pickwick-zakjes je nog een beetje? In beide gevallen is het theegilde een gezellige manier om je thee-ervaring te vergroten en samen met andere Prometheanen te genieten van bijzondere theeën. Naast het drinken van thee staan er ook andere theeactiviteiten op het programma, zoals koken met thee (probeer coq au thé eens) en verschillende theeworkshops.

Tolkiengilde

Vind jij Leiden een fantastische stad, maar zou je soms toch willen dat je in Middle Earth woonde? Heb jij altijd al eens Lembas Bread willen eten of je vrienden willen beledigen/toespreken in het Elvish? Willen leren boogschieten zoals Legolas? Paardrijden zoals de Riders of Rohan? Kom dan bij het Tolkien-gilde, waar we allerlei Middle Earth gerelateerde activiteiten zullen doen!

Toneelgilde

Als cultuurvereniging draagt Prometheus theater ook hoog in het vaandel. Een dijenkletsende komedie, een tot-tranen-ontroerend drama of een spetterende cabaretvoorstelling, het kan allemaal! Kom mee kijken naar de pracht die theater is! Je kan ook zelf stukken aandragen waar je naartoe zou willen!

Upstairs

Heb jij ook zo veel plezier op gala's en denk je dan: Waarom kan ik deze mooie kleren niet vaker aan? Wel, nu kan dat; bij het gilde Upstairs kun je genieten van black tie-borrels, white tie-diners en nog meer activiteiten die ons terugbrengen naar de tijden van de old upper class uit Downton Abbey, Upstairs Downstairs en Brideshead Revisited. Verder zullen we ons richten op 'hoe het heurt' volgens de etiquette van weleer.

Vegetarisch Kookgilde

Ben jij ook zo benieuwd hoe andere vegetariërs elke dag hun kostje bereiden? Ben je een vega- of flexitariër in spe en heb je tips nodig? Sluit je dan nu aan bij het Vegetarisch Kookgilde! Zo zullen we bijvoorbeeld d.m.v. diners in verschillende thema's en uitjes naar (vegetarische) restaurants een gevarieerd beeld krijgen van wat je allemaal kan koken als vegetariër!

Voetbalgilde

Of je nou fan bent van een bepaalde club of je houdt alleen van de sport zelf, voetbalsupporters in alle soorten en maten zijn in dit gilde welkom! We kijken naar mooie wedstrijden in de Champions League en verbazen ons over grote balkunstenaars of trappen zelf een balletje. Want ook voetbal kan cultuur zijn!

Wandelgilde

Houd jij van een rustieke boswandeling? Of een literaire stadswandeling? Het wandelgilde wandelt wat af. Elke herfst trekken we er traditiegetrouw op uit voor een mooie tocht. Dit jaar reisden we af naar Noord-Brabant en wandelden we door edelhertengebied.

Weerwolvengilde

Je weet het misschien niet (en het wordt ook heel goed geheim gehouden), maar eens in de zoveel tijd wordt Leiden opgeschrikt door gruwelijke moorden. Geheel uiteengekloven restanten van lichamen, de kleren gescheurd en gerafeld, bespat met half geronnen bloed worden op regelmatige basis in de buurt van het Keizertje aangetroffen. De politie en de media verzwijgen het, omdat het te gruwelijk is om in de openbaarheid te brengen. Maar wij weten wat er werkelijk aan de hand is! Wij weten wat er iedere nacht met volle maan gebeurt! En wij zijn niet bereid om dit zomaar te laten gebeuren! Wij Prometheanen verzamelen ons, schijnbaar onschuldige burgers, en we bundelen onze krachten schuldigen terecht te stellen, om de weerwolven uit ons midden weg te werken, om Prometheus vrij te houden van ongedierte! Kom ook langs en speel mee met het geanimeerde, spannende en soms heftige rollenspel dat "weerwolven" tot een werkwoord heeft gemaakt. Laat je meeslepen in voortreffelijke huichelarij of oprechte eerlijkheid. Zet al je retorische gaven in om je tegenstanders en medestanders te overtuigen. Ben je een heks, een ziener of een onschuldig meisje? Ben je in liefde ontvlamd door Cupido of ben je een gewone saaie burger? Of, ben je misschien zelf een weerwolf? Vrees voor je leven! Activiteiten: ong. 5-7 per jaar

Young Adult-gilde

Ben je meer team Edward of team Jacob? Vind je de winnaar van de 74e Hongerspelen ook zo terecht? En moet je vanbinnen een beetje huilen als iemand iets een metafoor noemt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Dit gilde leest boeken, bespreekt boeken, bezoekt boekverfilmingen... Kortom, alles wat met YA boeken te maken heeft. De eindeloze discussie over wat de beste manier is om je boekenkast in te delen hoort hier natuurlijk ook bij.

'Allo 'Allo Gilde

Bonjour! Welkom in René's café in het pittoreske stadje Nouvion. René is de meest gewilde man van de Tweede Wereldoorlog. De vrouwen hebben het voorzien op zijn lichaam... Hij heeft met bijna al zijn serveersters wel een verhouding. Alleen zijn eigen vrouw Edith jaagt hem de stuipen op het lijf! Het verzet onder leiding van Michelle Dubois ("listen very carefully, I shall say this only once") wil zijn brein en gebruikt zijn café als dekmantel voor allerlei illegale praktijken, zoals grootschalige ondergrondse operaties of het verstoppen van twee neergeschoten Britse piloten. De nazi's, die vaak zijn café bezoeken, moet hij tevreden houden en zij willen... zijn worst! Maar wat een ramp als zijn 'knockwurst sausage' wordt gestolen met daarin het schilderij "The Fallen Madonna with the Big Boobies". Door deze hilarische maar ook gevaarlijke dubbelrol krijgt René het vaak heet onder zijn voeten, dus bereid je voor op onbezonnen plannen, travestieten, worsten, vreemde accenten en misverstanden! Lijkt het jou ook leuk om alle afleveringen weer eens te kijken in een aantal marathon-zittingen? Kom dan vooral bij het 'Allo 'Allo Gilde en lach mee om cafébaas René, Inspecteur 'Good Moaning' Crabtree en nog vele anderen.

Pilotgilde: Droomgilde

Wat spook jij allemaal uit tijdens je REM slaap? Het Droomgilde is er voor ieder die geboeid is door deze absurde, grenzeloze, inspirerende, en soms enge innerlijke wereld. Activiteiten kunnen zijn: leuke dromen voorlezen uit je droomdagboek, het bespreken van (lucide) droom theorieën en technieken, of ons bezighouden met droom-gerelateerde media (films, games, verhalen, poëzie...). Ook kan er zo nu en dan een “droomarathon” worden gehouden, waarin we voor enige tijd aandachtig met ons droomleven bezig zijn en elkaar op de hoogte houden van onze bevindingen. Dream on!

Pilotgilde: Kinderactiviteitengilde

Dit gilde gaat kinderactiviteiten organiseren, zoals kleien, discozwemmen, kinderfilms kijken, knuffels kopen, naar speeltuintjes gaan, en vingerverven.

Pilotgilde: Vreemde Kwak in 't Wak-gilde

Willekeur! Het is onze passie(vrucht). Ernie, waarom heb je een banaan in je oor? Om de krokodillen mee weg te jaegen. Met dit gilde weet je nooit wat er op je bordje komt. Het Vreemde Kwak in 't Wak-gilde. 's Goed.

16 and Praeses

Bij dit gilde vieren we de prachtigheid van reality TV. Want wat is er beter dan Are you the one of Sixteen and pregnant kijken? Dit alles samen met anderen kijken, natuurlijk! We willen verschillende series gaan kijken, en andere reality TV gerelateerde activiteiten ondernemen. Denk aan een avond met veel chips, veel gelach, en vooral veel domme mensen op TV. Wie wil dat nou niet?